Dementerende begeleiding

 

Dementie is een ziekte die grote gevolgen heeft, niet alleen voor de mensen die de ziekte treft maar zeker ook voor hun directe omgeving. Na het 65ste levensjaar komt de ziekte vaker voor, maar veelal zijn de dementerenden ouder dan 75 jaar.

De bekendste vorm is de ziekte van Alzheimer: het begint met kleine geheugenproblemen die langzaam aan verergeren en steeds meer problemen gaan geven in het dagelijks leven. Naarmate de ziekte vordert worden dementerenden steeds meer afhankelijker van hun omgeving.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vele ouderen onder slechte lichtcondities wonen. Dit is niet alleen slecht voor de zien maar ook zeer nadelig voor de algemene gezondheid en welzijn van de ouderen. Zij verblijven vaak noodgedwongen in te donkere en slecht verlichte gebouwen. Bij veroudering en in het bijzonder bij de ziekte Alzheimer treden veranderingen op in het dag- en nachtritme dat geregeld wordt door de biologische klok in de hersenen. Daarbij kan de overdracht van signalen van het nietvlies naar de biologische klok een rol spelen, welke bij ouderen sterk minder geprikkeld worden. Terwijl het daglicht het sterkst is komen ouderen over het algemeen weinig buiten, terwijl door ouderdomsverschijnselen het licht de hersenen bovendien minder goed bereiken.

Het is belangrijk voor (dementerende) ouderen om daglicht in zich op te nemen en om gestimuleerd te worden. Hiervoor hebben wij ervaren zelfstandige zorgverleners die met uw dierbare veelal (buiten) activiteiten ondernemen.